Výuka úhlů na tabletu

Právě jsme dokončili v šesté třídě v matematice kapitolu o úhlech a poměrně dost jsem používala tablet. Tady je přehled aplikací, které jsem použila. Stále tablet využívám především jako demonstrační nástroj, i když řada aplikací by byla mnohem přínosnějších pro samostatnou práci žáků. Náhledy aplikací najdete buď přímo na iTunes nebo v galerii na konci článku.

GeoBoard

iPad web aplikace

Geoboard asi není třeba představovat, aplikace pro tablety existují v mnoha variacích. Stále mne překvapuje, jak pozitivně na něj žáci reagují a že někteří kolegové neznají ani klasickou hřebíkovou variantu.

Takže Geoboard pro modelování třeba dvojic úhlů a v kombinaci s fixem na tabuli opravdu perfektní pomůcka.

GCSE Geometry

 

iPad Android

Jediná z aplikací, kterou jsem zaplatila, stála cca 3€ a ještě chvíli ji budu používat, protože tyto testy nejsou zaměřeny jenom na úhly. Tady občas text potřeboval překlad, takže společná práce s promítáním nebyla na závadu. Testy zaznamenávají úspěšnost, ale ta se dá resetovat, takže test lze použít opakovaně nebo se může vystřídat víc žáků na jednom tabletu. V případě samostatné práce doporučuji testy projít předem kvůli anglickým textům.

Testy jsem využívala pro krátké opakování na začátku hodiny, překládala jsem, žáci si zapisovali odpovědi a pak jsme společně kontrolovali.

Existují i další aplikace tohoto výrobce určené pro přípravu k testům z algebry a pod.

Angles?

Obrázek 000

iPad

Jednoduchá (japonská) aplikace zaměřená pouze na úhly. Má 4 úrovně, takže lze procvičovat i dvojice úhlů a různé kombinované úlohy, což není úplně časté. Tady překlad není potřeba, takže by aplikace byla ideální pro samostatnou práci. My jsem to zvládli se střídáním, podobně jako u obyčejné či interaktivní tabule.

Angle Meter

Obrázek 001

iPad

Podobné aplikace najdete i v Google Pĺay pro Androidy, takže řada dětí je může mít v mobilu. Pokud máte AppleTv, pak je to ideální nástroj pro demonstraci velikosti úhlů kolem nás. Pokud máte iPad na kabelu jako já, tak je to horší. Ale nasnímat obrazovku není problém.

Geometry Angles

Obrázek 002

1. iPad 2. i Pad

Další aplikace zaměřená na úhly, opět velké množství příkladů různých typů úloh (odhad velikosti, některé dvojice úhlů, úhly v trojúhelníku). Někde je třeba doplnit výsledek, někde je výběr odpovědí. V případě samostatné práce doporučuji testy projít kvůli angličtině, někde je třeba s překladem pomoci.

Při hledání odkazu do článku jsme na stránkách výrobce narazila na další jeho aplikace, které sice vizuálně vypadají spíše amatérsky, ale podle náhledů by mohly být v matematice dobře použitelné. A také na free aplikace Parallel Angles, která kapitolu o úhlech doplňuje o chybějící části.

 

Komentáře jsou vypnuty.