Jak dělali ebook

V občance jsme vyzkoušeli samostatnou práci zase jinak. Tentokrát to byla tvorba prezentace ve formě e-knihy.

Kapitolu o obcích a pod jsme rozdělila na 5 částí, které šlo nějak rozumně zpracovat a třída se rozdělila do 5 skupin, které si vylosovaly zadání. Jako opěrný bod sloužila kniha, kde se seznámili zhruba s obsahem jejich práce. Učebnice sama je však spíše koncipovaná pro podporu diskuse a pro nasměrování tématu, takže ta by nám nestačila.  A ještě jsem stačila ukázat, co a jak budou tvořit, aby věděli,do čeho jdou. Tato část nám zabrala zhruba polovinu hodiny.

Další hodinu si skupiny začali připravovat obsah jejich knihy. Museli si rozvrhnout obsah, část hledala obrázky, část připravovala texty s pomocí internetu a výsledkem byly texty sepsané v sešitech a obrázky shromážděné v jednom adresáři. Ty jsem jim stáhla do iPadu.

A poslední část byla vlastní tvorba. Na jednom iPadu se musela vystřídat celá třída. Využila jsem dne, kdy máme dvě hodiny a třída dostala samostatnou práci do matematiky, kterou měli všichni ten den zvládnout.  A průběžně  v obou hodinách  se skupiny střídaly v natáčení svých  e-knih. Bylo to hektické, ale schůdné. Je pravda, že čas nás tlačil a některé skupiny, by rády své knihy více propracovaly.

Pak  jsme knihy využili v hodinách a jednotlivé skupiny je odprezentovali a vyložili látku.

2013-02-25 10.24.00  2013-02-25 10.23.19  2013-02-25 10.23.55

2013-02-25 10.23.48   2013-02-25 10.23.25

K vlastní tvorbě jsme využili Book Creator. Protože nikdy s programem nepracovali, tak jsem během 2 minut ukázala nějaké základy (hlavně kvůli časovému tlaku) a nechala skupinu svému osudu. Knihy jsou spíše audioknihy, protože zvuk  byla opravdová novinka a hodně zaujal, ale jinak práce krásně šlapala a s vlastní tvorbou nebyl žádný problém. Taky zvuk ušetřil dost času.

Na závěr jsem narazila na problém s exportem. Do iBooks funguje skvělé, i pokud knihu ve formátu epub  otevře někdo na jiném iPadu, ale tady možnosti končí. Vzhledem k mluveným pasážím je problém knihu otevřít jinde. Otevření v různých doplňcích a programech dopadlo dost špatně, až tragicky. Ani export do pdf není řešením, protože se ani neobjeví značky audio souborů.

Takže mne mrzí, že žáci neukážou své práce rodičům, protože o to hodně stáli a hned se ptali. (aktualizace:  řešením je doplněk Readium do Chrome  – odkaz v diskusi)

2 Komentářů

  1. Od verze 2.5 už je možnost sdílet ebooky i do PC. Stačí instalovat doplněk do Chrome http://www.redjumper.net/bookcreator/2013/03/25/how-to-read-your-book-on-a-pc-or-mac/

  2. Jitka Rambousková

    Vyzkoušela jsem a funguje perfektně. Díky 🙂

Komentáře jsou vypnuty.